elon musk

sursa foto: www.dailytech.com

Fondatorul Tesla, Elon Musk, tocmai și-a pus în cap lumea auto și giganții din industria petrolului printr-o decizie care va revoluționa probabil istoria mașinilor 100% electrice. Acesta a declarat că va face publice toate patentele folosite pentru tehnologiile disponibile pe maşinile sale electrice, dar şi cele pentru reţeaua de încărcare ultra-rapidă Supercharger.

Pentru mulți brevetele Tesla erau considerate o adevărată comoară, știut fiind că producătorul american de mașini electrice premium beneficia de un avans tehnologic uriaș în fața producătorilor de automobile convenționale precum Toyota sau BMW. Industria auto abundă de avocați plătiți regește pentru a identifica metode de protecție a proprietății intelectuale dezvoltate de ingineri și cercetători talentați așa că decizia lui Elon Musk este una șocantă la prima vedere. Brevetele pentru tehnologii revoluționare reprezintă de cele mai multe ori cel mai important avantaj pentru obținerea profitului și pentru îmbunătățirea gradului de competitivitate.

În acest context, Elon Musk a dovedit încă o dată faptul că este un vizionar de talia marilor Steve Jobs sau Sergey Brin, și a anunțat pe blogul oficial al Tesla că va face publice toate patentele companiei. El și-a motivat decizia printr-un argument care ascunde și o nunață subtilă de aroganță: Musk susține că ceilalți producători auto dezvoltă într-un ritm prea lent tehnologii eficiente care ar transforma automobilul 100% electric într-o soluție pe care să și-o permită mai mulți șoferi. Așadar, prin decizia sa, Musk dorește să ofere constructorilor de automobile cu motoare cu ardere internă, ocazia de a recupera dintr-un salt ecartul tehnologic existent și de a produce cât mai rapid automobile electrice pe scară largă.

Musk nu a ascuns faptul că, în opinia sa, patentele au ajuns să constituie o mare slăbiciune pentru Tesla ”deoarece reprezintă piedici în calea inovaţiei, iar ritmul dezvoltării tehnologice nu e destul de rapid”. Musk a comparat proprietatea intelectuală atât de prețioasă pentru producătorii de automobile cu o mină pe cale să explodeze. Decizia sa urmărește să creeze premisele unei evoluții mult mai rapide în direcția automobilului electric popular, Musk afirmând de nenumărate ori că, în pofida succesului înregistrat, Tesla nu poate facilita de una singură tranziția ușoară către mașinile cu propulsive 100% electrică.

Fondatorul Tesla nu se teme de pierderea avantajului în fața concurenței afirmând că, atâta timp cât va continua să împingă limitele tehnologice la maximum, Tesla va rămâne cu un pas în fața competitorilor. Totodată, Musk apreciază că publicarea patentelor pentru tehnologia de reîncărcare a acumulatorilor va deschide calea unor parteneriate strategice importante care vor grăbi în mod exponențial implementarea pe scară largă a unei rețele de încărcare ultra-rapidă. Deja Elon Musk a avut întâlniri pentru dezvoltarea unui astfel de partneriat cu producătorul german BMW, germanii fiind interesați să împartă cu Tesla costurile unei rețele de stații de încărcare a mașinilor electrice.

Anunțul lui Musk va tulbura cu siguranță apele în industria de automobile deoarece stabilește un precedent periculos pentru politica actuală a marilor constructori de automobile, pentru care profitul primează iar o tranziție prematură către mașinile electrice populare ar însemna pierderi uriașe. Asta fără să mai aducem în discuție presiunea pe care o vor genera marile companii petroliere pentru a întârzia popularizarea mașinilor 100% electrice care nu folosesc carburanţii fosili.

 

Foto: freepik