Pamantul. A treia planeta de la Soare. Probabil singura unde exista viata in cele mai felurite forme. Singura din galaxia noastra, Calea Lactee, care este la distanta perfecta fata de Soare si, de asemenea, fata de celelalte planete, singura care prezinta viata inteligenta.

Viata pe Pamant este sustinuta in mare masura de caldura generata de Soare, care a permis, de-a lungul a milioane de ani, formarea plantelor si crearea unui climat propice dezvoltarii speciei umane.

Clima Pamantului este diferita de la o regiune la alta. Exista zone unde este frig tot timpul (Polul Nord, Polul Sud), regiuni unde este foarte cald (la ecuator si la tropice), zone cu clima temperata (cum are si Romania), cu clima oceanica, mediteraneana, si asa mai departe.

Ca orice lucru de pe Pamant, si clima este intr-o continua schimbare, si potrivit cercetatorilor, nu merge in directia buna. Schimbarile climatice au loc pe parcursul a milioane de ani si sunt generate de activitati din interiorul Pamantului (miscarea placilor tectonice sau eruptiile vulcanice), dar si de forte din exterior, cum ar fi, de exemplu, cresterea intensitatii razelor de soare.

Totusi, mai exista o forta care determina schimbarile climatice: oamenii. Revolutia industriala, fabricile, uzinele, masinile, toate acestea duc la modificari ale temperaturii, care la randul lor, duc la o calitate mai scazuta a vietii pentru toti locuitorii planetei, si aici ne referim nu doar la oameni, ci si la animale si plante.

Pe baza schimbarilor climatice din trecut si a modelelor teoretice pe care cercetatorii le concep, se poate concluziona ca ritmul de transformare a climei Pamantului este unul accelerat.

Ce inseamna de fapt schimbarea climei?

Schimbarile climatice au printre cele mai variate efecte, dintre care:

– Topirea ghetarilor (cresterea temperaturii la Pol duce la topirea ghetii, care mai departe, duce la o crestere a volumului oceanelor);
– Modificari ale perioadei de inflorire a plantelor si crearea de diferente in ce priveste sincronizarea diferitelor cicluri de viata (de exemplu, un animal ierbivor care nu mai isi gaseste hrana pe care stia ca o gaseste intr-o anumita perioada a anului intr-o anumita zona, unde el ajunge ca urmare a migratiei, pentru ca acea planta tocmai ce si-a terminat ciclul de inflorire);
– Precipitatii crescute in anumite zone ale globului si desertificare in alte zone;
– Deteriorarea sau distrugerea unor monumente ale naturii (cum este Marea Bariera de Corali din Australia, care si-a pierdut un sfert din populatia de corali ca urmare a cresterii temperaturii oceanului).

Ce este de facut?

Dupa cum spune autoarea si activista Naomi Klein, putem sa renuntam si sa asteptam sa vina apocalipsa sau putem sa facem ceva, dar ceva care sa fie cu adevarat important pentru a salva Pamantul de consecintele propriilor noastre actiuni.

In interviul pe care l-a acordat la Centrul Weatherhead pentru Afaceri Internationale al Universitatii Harvard, Naomi Klein a subliniat importanta ca tarile din Vest sa reduca emisiile de carbon cu 10% pe an. Insa aceasta inseamna crearea de probleme pentru o piata globala care se vrea a fi libera.

Pentru a contracara efectele unei crize colective, care a dus la schimbarile climatice, trebuie sa gandim tot in termeni de actiuni colective, deoarece o solutie cum este taxarea emisiilor de carbon nu este de ajuns. O solutie viabila ar fi sa ne folosim de resursele pe care ni le ofera tehnologia din ziua de astazi si sa cream locuri de munca in domenii care sa duca la dezvoltarea energiilor regenerabile.

Conform lui Naomi Klein, Statele Unite ar trebui sa isi suspende proiectele care au legatura cu combustibilii fosili. “Bariera combustibililor fosili este inchisa”, afirma ea, chiar daca are motive de ingrijorare in ceea ce priveste guvernarea Trump si abordarea noii administratii asupra industriei petrolului si a gazelor naturale.

Ce poti tu sa faci?

Naomi Klein spune ca avem puterea sa raspundem acestor schimbari climatice si ca activismul trebuie sa continue. Si oricat ar parea de greu sau imposibil, oricine poate sa faca o diferenta in ceea ce priveste schimbarea climei de pe Pamant.

1. Folosirea transportului in comun

Este bine stiut faptul ca masinile duc la poluarea aerului, care duce la cresterea temperaturii din mediul inconjurator, care la randul sau, are efectele numite mai sus. Folosirea unui mijloc de transport in comun (care sa fie eventual unul electric) in locul masinii personale care functioneaza cu combustibili fosili este un inceput. Folosirea unei biciclete este chiar mai de apreciat.

2. Consumarea de mancare vegetariana

Animalele au o amprenta de carbon, ca si oamenii, de altfel. Plantele, insa, ajuta la reducerea amprentei de carbon pe care celelalte organisme vii o emit. Cultivarea de cat mai multe plante, asadar, este o metoda foarte buna de a reduce din efectele incalzirii globale. Si, daca tot cultivi, ia in calcul nu doar plante decorative, ci si plante pe care sa incepi sa le introduci zi de zi in alimentatie. Nutritionistii recomanda din plin o dieta bazata pe fructe, legume, si in general, plante verzi, asa ca de ce sa nu incerci?

3. Dusuri cu apa rece

Dusurile reci sunt bune pentru sanatate, dar si pentru protejarea planetei. Un dus rece de dimineata duce la cresterea ritmului cardiac si la marirea capacitatii plamanilor de a inhala oxigen, perfect pentru a incepe o zi plin de energie. Tot dusurile reci dezvolta imunitatea si au efecte benefice asupra pielii, te ajuta sa iti revii mai usor dupa o sedinta la sala, si iti dau o stare de bine. Atentie insa, persoanele care sufera de afectiuni cardiovasculare trebuie sa evite aceasta practica.

Folosirea becurilor economice, a electrocasnicelor din clasa energetica A, uscarea rufelor pe sarma, investirea in panouri solare, reciclarea, toate sunt lucruri marunte pe care o persoana le poate face, insa lucruri care fac diferenta. Depinde de noi!

Sursa principala: https://news.harvard.edu

Foto: freepik