In fiecare moment, miliarde de oameni interactioneaza cu energia. Canalul digital al celor de la Shell, Inside Energy, a invitat fotografi din intreaga lume sa isi trimita imaginile artistice care pot spune o poveste legata de utilizarea, de captarea sau de generarea de energie. Iata mai jos cele mai bune dintre acestea, reunite pentru ca cititorii nostri sa poata remarca diversitatea surselor energetice existente pe planeta.

Calugarul Solar

Debdatta Chakraborty, Kolkata, India
“Manastirea Hemis din Ladakh, o regiune situata in nordul Indiei, este amplasata sus, in muntii Himalaya. Pana de curand, calugarii care locuiau la manastire erau nevoiti sa arda lemne din padurile din imprejurimi pentru a gati si pentru a lumina camerele in care isi petrec viata. Instalarea de panouri solare a transformat, insa, pe de-a intregul viata de 350 de ani de la manastirea Hemis, oferind calugarilor budisti accesul atat de necesar la energie”.

Debdatta Chakraborty, Kolkata, India

Energia Eiffel-ului

Svetlana Hristova, Sofia, Bulgaria
“Cand Turnul Eiffel si-a deschis pentru prima data portile pentru vizitatori, in anul 1889, lifturile erau propulsate cu ajutorul apei. Un sistem complicat de pistoane hidraulice subterane furniza energia necesara pentru functionarea lifturilor. Astazi, multe dintre lifturi sunt electrice si au fost modernizate atat in scopul economisirii de energie, cat si pentru a le spori eficienta. Ele parcurg aproximativ 100.000 de kilometri in fiecare an, plimband milioane de oameni in susul si in josul acestui turn emblematic”.

Turnul Eiffel

Incalzirea

Sourav Karmakar, Kolkata, India
“Odata cu momentul caderii asfintitului peste statia de tren Darjeeling din Bengalul de Vest, India, este lesne de observat oamenii care incalzesc motoarele cu carbuni ale trenurilor cu aburi. Inovatiile in ceea ce priveste mijloacele de transport au adus cu ele trenuri noi si moderne, pe aceste linii. Daca facem o comparatie intre eficienta trenurilor moderne electrice si diesel si aceste locomotive cu abur, cele din urma pot parea doar niste reminiscente ale trecutului.

Tren in Zermatt, 1.02 pm

Felicity Millward, London, UK
“Drumetiile in Elvetia iti pot oferi privelisti unice ale unui tren indepartat care isi croieste drum printre munti. Trenurile electrice au transportat oameni in Alpii Elvetieni de peste o suta de ani. In vremurile noastre, avem tendinta de multe ori sa luam electricitatea drept ceva normal si garantat pentru totdeauna, insa daca te uiti la acest tren care se taraste prin munti, ajungi sa apreciezi ce forma de energie remarcabila si valoroasa este electricitatea”.

Stocarea ultimelor raze

Amitava Chandra, Kolkata, India
“Inovatiile in ceea ce priveste tehnologiile energetice au puterea de a schimba complet vietile oamenilor. Stand pe malul fluviului sacru Gange din India, acesti pescari asteapta si ultimele raze de soare, pentru a le capta cu panourile lor solare. Pana de curand, barcile functionau cu ajutorul felinarelor cu ulei. Acum, multe dintre ele sunt echipate cu celule solare si isi pot genera propria electricitate”.

Amitava Chandra, Kolkata, India

Scanteia

Chaitanya Shete, Pune, India
Hidrocarburile inca alimenteaza procesul industrial al multor sudori, cum este si acest barbat din Nashik, Vestul Indiei. Energia pe care acesti combustibili o ofera ramane vitala pentru economiile moderne, constribuind la producerea de materii prime esentiale precum otel, fier sau ciment.

Extravaganta

Marcelo Calil, Brasilia, Brazilia.
“Un oras cu linii clare si modele de strazi, capitala Braziliei, Brasilia, a fost conceputa in asa fel incat sa fie traversata cu masina. Transporturile aici reprezinta un sfert din consumul total de energie din lume, si mii de vehicule utilizeaza acest drum in fiecare zi. Infastructuri precum aceasta au facut ca Brasilia sa primeasca numele de “oras al masinilor”.

Ora cinei

Yuliana Chandra, Bandung, Indonezia
“Strazile din Kowloon, Hong Kong, mustesc intotdeauna de energie la caderea serii. De la luminile fluorescente pulsatorii pana la murmurul subtil al cuptoarelor cu gaz si la zumzaitul ventilatoarelor de tavan, electricitatea aduce acest oras la viata si se infiltreaza in fiecare particica a ritualului cinei. Este o scena tipica intr-una dintre numeroasele piete nocturne din zona Mongkok din Kowloon”.

Vantul schimbarii

Pranab Basak, Kolkata, India
“Cererea de energie va creste si mai mult in urmatorii 20 de ani, asadar este crucial sa gasim mai multe surse de energie, dar si surse mai curate. Tehnologiile regenerabile precum turbinele de vant – in imagine turbinele din Parcul Eolian Jaisalmer din Rajahstan, India de Vest – au facut deja sa evolueze peisajul nostru energetic, oferind solutii energetice mai curate. Va fi incitant sa vedem catre ce vom evolua in continuare”.

Marcelo Calil, Brasilia, Brazilia

Lampile cu ulei

Nazir Azhari, Kolkata, India
“Energia poate fi generata de catre cei mai simpli combustibili. In pesterile Batu din Kuala Lumpur, Malaezia, sute de lampi cu gaz, numite diya, sunt aprinse cu ocazia Diwali, festivalul hindus al luminii. Facute din lut, bumbac si ulei vegetal, lampile cu ulei pot genera flacari capabile sa lumineze intregul interior al pesterilor, creand umbre incredibile pe peretii din piatra.

Foto: freepik