Privind înapoi la anul ce tocmai a trecut, este tot mai clar faptul că, în ceea ce privește dezvoltarea pieței carbonului, s-a produs mai degrabă o consolidare a acesteia, decât un progres.

piata de carbon

China si piata carbonului

O poveste de impact ce a apărut în 2016 a fost perspectiva unui sistem național de comercializare a cotelor de emisii în China. Pe tot parcursul lui 2017 observatorii au așteptat cel puțin un anunț oficial referitor la această chestiune, dar știrile nu au venit decât la jumătatea lui decembrie, vestind deja iminenta lansare. Însă, în loc de un sistem economic de comercializare a emisiilor, guvernul a anunțat implementarea unui sistem bazat pe rata emisiilor, în sectorul energiei electrice.

Piața chineză de carbon va dubla cota emisiilor globale de CO2 calculată de sistemele mondiale de stabilire a prețurilor la carbon, la aproape 25%.

China nu a fost singura țară ce a făcut subiectul știrilor în 2017. Tot în cadrul economiei asiatice, Singapore a anunțat implementarea unui sistem bazat pe taxa pe carbon începând din 2019, cu un proiect de lege oferit spre consultare în 2017. Impozitul va fi aplicabil centralelor electrice și altor emițătoare directe mari ce produc mai mult de 25.000 tone de dioxid de carbon anual, sau echivalentul acestora în gaze cu efect de seră. În prezent, există 30-40 de astfel de emițători mari, în special din sectorul de rafinare a petrolului, cel chimic și sectoarele semiconductoare. Taxa propusă va fi de aproximativ $10 – $20 pe tona de CO2.

Piata carbonului in America de Nord

În America de Nord progresul a fost mixt. Atenția s-a concentrat tot pe Canada, care a anunțat în septembrie că Ontario a încheiat un acord pentru a-și lega oficial piața de carbon cu piețele din Quebec și California, cu începere din 1 ianuarie 2018. Acordul va permite guvernelor din Ontario, Quebec și California (Părților) să organizeze o licitație comună a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și să armonizeze reglementările și cerințele de raportare. Un plus important în acest sens a fost trecerea unui proiect de lege în California pentru a extinde sistemul de limitare până în 2030. Dar în urma anunțului că SUA vor părăsi Acordul de la Paris și că administrația va întoarce Planul administrației Obama pentru Energie Curată, progresele înregistrate în restul țării au fost dezactivate.

Alte piete de carbon in lume

În Asia Centrală, sistemul de comercializare a emisiilor din Kazahstan a rămas suspendat, dar în urma unui anunț al guvernului, acesta ar trebui să revină la starea operațională în 2018.

Alte piete de carbon in lume

Africa de Sud a cunoscut un ușor avans, anunțând o consultare cu privire la proiectul de lege privind taxa pe carbon.

Aici, în UE, ETS (Sistemul de Comercializare a Emisiilor) a continuat, însă 2018 întrezărește adoptarea de reforme necesare. Elementele principale ale acordului sunt:

  • Factorul de reducere liniară va fi de 2,2% începând cu anul 2021;
  • În fiecare an, între 2019 și 2023, 24% din excedentul cumulat de cote vor fi alocate Rezervelor de Stabilitate a Pieței; începând cu anul 2023, cotele deținute în rezervă ce vor depăși numărul total al certificatelor licitate în cursul anului precedent ar trebui anulate;
  • Reducerea condiționată a cotei de licitație cu 3% din cantitatea totală, dacă este necesar, pentru a evita aplicarea factorului de corecție intersectorial;
  • Statele membre pot anula în mod voluntar cotele pentru a compensa politicile naționale privind clima și energia, care reduc cererea.

Sistemul de Comercializare a Emisiilor în Uniunea Europeană s-a extins ușor, cu acordul unei legături cu ETS elvețian, deși poate va trece ceva timp înainte ca acest lucru să fie implementat. Ratificarea acordului va necesita aprobarea Consiliului și Parlamentului, așteptată la începutul anului 2018. Atunci când părțile sunt pregătite din punct de vedere tehnic pentru a conecta cele două sisteme, acestea își vor depune în mod oficial instrumentele de ratificare. Acordul va intra în vigoare la începutul anului următor.

Pe măsură ce s-a încheiat anul și națiunile s-au întâlnit la Bonn pentru COP23, a fost, de asemenea, clar că prețul carbonului, atât prin impozitare, cât și prin sistemul de tranzacționare, a fost luat în considerare și discutat la scară largă. Acest lucru oferă speranțe considerabile pentru anii următori.

Foto: freepik