Nu mai este o noutate pentru nimeni ca deseurile din plastic reprezinta o problema serioasa la nivel mondial. Utilizarea in exces a plasticului si nepasarea de-a lungul anilor a condus la ceea ce vedem astazi: un adevarat dezastru, probabil ireversibil, care afecteaza grav fauna salbatica si contamineaza planeta.
Desigur, exista cateva ponturi si sfaturi pentru reducerea consumului de plastic, si probabil ca le-am mai auzit cu totii pana acum (nu mai folosi paie pentru baut, foloseste recipiente reutilizabile pentru pranz si asa mai departe…), dar exista si alte moduri de a fi responsabil cand vine vorba despre reducerea eficienta a consumului de plastic pe termen lung, care chiar pot aduce o schimbare!
Produsele de unica folosinta reprezinta 40% din totalul deseurilor din plastic, asa ca iata, este extrem de evident ca noi suntem cei care transforma o problema grava intr-una si mai grava! Comoditatea este scumpa, iar cand spunem scumpa nu ne referim doar la valoarea in bani…
Exista cateva “arme secrete” pe care le poti folosi, astfel incat sa reusesti sa faci cu adevarat o schimbare.

Implica-ti copiii

Copiii isi dezvolta capacitatea de a intelege lumea cu ajutorul adultilor din preajma si exista numeroase moduri in care poti integra in activitatile lor reducerea consumului de plastic. Povestindu-le despre faptul ca pestii vad oceanul ca o casa a lor si ca ar prefera sa nu aiba plastic in casa, vei reusi sa promovezi gandirea altruista si vei descoperi, de asemenea, un mod foarte bun de a-i educa pe cei mici cu privire la faptul ca plasticul pe care noi il consumam ajunge in cele din urma in mari si oceane.
Activitatile pe care copiii le fac acasa, asa cum este pictatul de pilda, se pot invarti in jurul plasticului, asa ca nu ar strica daca le-ai prezenta celor mici cateva alternative. Bonusul care vine la pachet in acest caz este ca o educatie buna, facuta timpuriu, va creste probabilitatea ca ei sa continue pe aceasta linie mai tarziu in viata, poate reusind chiar sa isi influenteze si prietenii in acest sens. Faptele bune se pot inmulti si totul incepe cu putina munca acasa.

Scapa de cultura “on the go”

Nu exista nicio scapare! Astazi toata lumea este extrem de grabita si de ocupata, avem cu totii un stil de viata mereu pe fuga, care include cafea la pachet, pranzuri la pachet, sticle de apa din plastic si, in general, ambalaje pentru aproape orice cumparam intr-o zi ocupata. Comoditatea este cea care domina foarte puternic cultura occidentala. Si, in mod surprinzator, doar 10 minute de pregatiri pe zi ne pot scapa de aceasta capcana a consumului “on the go”, in care ajungem toti cu regularitate.
Foloseste un termos pentru cafea, un recipient reutilizabil pentru pranz si rezista tentatiei de a bea un latte de la Starbucks cand ai o jumatate de ora de pierdut inaintea unei intalniri. Nu e deloc greu sa economisesti bani, salvand in acelasi timp si planeta, iar pentru asta ai nevoie de mai putin efort decat crezi.

Foloseste-te de Facebook

Retelele de socializare in general, in ciuda tuturor viciilor lor, sunt foarte utile pentru transmiterea unui mesaj. Dar dincolo de asta, Facebook este in mod deosebit util pentru grupuri inchise si pentru pagini in care poti gasi oameni cu aceeasi mentalitate, care pot impartasi sfaturi, ponturi si pot rezolva probleme impreuna, pe subiecte de care le pasa. Exista, de pilda, in Statele Unite un grup numit My Plastic Free Life (Viata mea fara plastic), care are aproape 50.000 de membri si care este extreme de util pentru cei care vor sa acumuleze mai multe cunostinte cu privire la problematica plasticului. Aici poti impartasi, in acelasi timp, din cunostintele in ceea ce priveste reducerea consumului de plastic.

Adu si la birou ambitiile legate de reducerea plasticului

Reducerea consumului de plastic este fara doar si poate un proiect care nu trebuie limitat doar la spatiul casnic. Indiferent de tipul de serviciu pe care il ai, poti face o analiza cu privire la deseuri, pentru a intelege mai bine ce anume se arunca la gunoi. Vei constata ca un procent mare din deseurile care ajung zilnic la gunoi poate fi prevenit. In plus, poti face din reducerea consumului de plastic chiar o tema de team building pentru tine si pentru colegii tai. Instaleaza un dozator de apa si sustine utilizarea paharelor din hartie, in loc ca fiecare coleg sa vina zilnic la birou cu sticle din plastic care vor ajunge imediat la cosul de gunoi.

Si animalele folosesc plastic

Cand vei incepe sa acorzi atentie consumului tau de plastic sunt sanse mari sa realizezi cat de mult plastic folosesti, fara sa iti dai seama, in zone diverse din viata ta, inclusiv in ceea ce priveste animalele de companie. Casoletele pentru mancare, bolurile, ambalajele, si chiar si statiile de hranire din gradina… toate sunt, de cele mai multe ori, realizate din plastic ieftin. Cumperi hrana pentru pasarile din gradina? Ei bine, chiar si carcasa aceea din plastic in care pui boabele este facuta din plastic tare, ieftin, care s-a dovedit a fi foarte daunator pentru mediu. Incearca sa folosesti materiale alternative (pachetele mai mari de mancare sunt, in general, facute din hartie groasa).
In general reducerea consumului de plastic tine de bunul simt, dar asa cum stim cu totii, viata reala este una foarte ocupata si totul inseamna de fapt construirea de obiceiuri noi, mai bune.

Foto: freepik