Lumea actuala se confrunta cu o provocare uriasa, ce consta in necesitati energetice tot mai mari, in reducerea emisiilor de carbon si in necesitatea de a pune stop schimbarii climatice. Pe acest fond, exista o tehnologie perceputa foarte des drept parte a solutiei pentru toate aceste probleme: Captarea si Stocarea Carbonului (CSC).
Captarea si Stocarea Carbonului este numele ce reuneste o combinatie de tehnologii care capteaza si stocheaza dioxidul de carbon in straturile inferioare ale pamantului, impiedicand astfel eliberarea sa in atmosfera.

Aceasta tehnologie este elementul esential in tranzitia catre un viitor sarac in carbon si, de asemenea, in lupta impotriva schimbarii climatice.
Tot ce se intampla in jurul nostru in acest moment este un rezultat al utilizarii carbunelui, petrolului si gazului, spune David Hone, consilier Shell pe probleme de schimbare climatica. “Atunci cand utilizam aceste elemente, emitem in atmosfera CO2, iar asta duce la incalzirea sistemului climatic per ansamblu. E adevarat ca sistemul energetic se schimba si treptat adoptam mai multe tehologii, insa ele nu vor fi de ajuns! Inca emitem colectiv 35 de miliarde de tone de CO2 anual”, avertizeaza consilierul Shell.

Stuart Haszeldine, profesor la Universitatea din Edinburgh vorbeste la randul sau despre ciclul de carbon, modul natural in care pamantul face fata dioxidului de carbon. “CO2 transpira prin plante si iese la suprafata in natura, pentru a fi captat din nou de plante, dizolvat in oceane si in ploaie. Insa echilibrul pamantului s-a modificat in ultima perioada, iar oamenii emit in atmosfera mai mult CO2 ca niciodata, ceea ce copleseste sistemul natural de recuperare a carbonului”.
In acest moment, tehnologia face eforturi pentru a gestiona surplusul de dioxid de carbon, pornind de la dispozitive mici ce injecteaza CO2 in pamant pentru stocare permanenta (dar care nu fac fata decat unei cantitati de 50 de tone de CO2 pe an), si mergand pana la proiecte precum Quest, de la Rafinaria Shell Scotford din Canada, care are in vedere captarea si stocarea carbonului la scara industriala, la o adancime de 2 km, inainte ca acesta sa fie emis in atmosfera si in cazul caruia vorbim despre cantitati de peste 1 milion de tone anual.
David Hone spune insa ca ar fi nevoie de 10.000 de instalatii ca cea din Canada pentru ca surplusul de dioxid de carbon existent sa fie indepartat din atmosfera, iar asta va insemna si costuri suplimentare.

Iata de ce una dintre provocarile tehnologiei actuale este aceea de a face CSC din ce in ce mai eficienta din punct de vedere al costurilor, ceea ce ar insemna si o adoptare mai rapida la nivel global.
Insa va fi nevoie si de ajutorul guvernelor in acest sens, in primul rand prin impunerea unor taxe pentru utilizarea de combustibili fosili – o taxa pe carbon de pilda – care ar incuraja industria sa caute moduri de a capta CO2 si nu de a-l emite.

Foto: freepik