Una dintre tehnologiile ce beneficiaza de tot mai multa popularitate in acest moment in lumea bancara, in lumea transporturilor si a retailului este tehnologia Blockchain, cea care se afla in spatele monedei virtual Bitcoin. Insa ce anume inseamna tehnologia Blockchain si cum poate aceasta schimba fata industriei energetice?
Modul traditional de a cumpara electricitate este simplu. Furnizorul functioneaza ca un mijlocitor, care cumpara energie de la o retea centrala si taxeaza consumatorii exact pentru cata energie folosesc. Cum ar fi, insa, ca locuintele noastre sa fie conectate la o retea locala de energie regenerabila, iar in momentul in care energia de la panourile solare de pe acoperis este epuizata, sistemul sa inceapa sa cumpere automat energia in exces provenita de la panourile altui vecin? astfel profit si pentru el insusi!
Dar cum reusim sa tinem socoteala cantitatilor de energie cumparate si vandute? De unde stim de la ce panou provine energia? Cum putem avea incredere ca acest proces este unul sigur?
Ei bine, aici intervine tehnologia Blockchain!
Blockchain inregistreaza in mod sigur si independent existenta si istoricul unei tranzactii. Ea permite unor parti care nu s-au cunoscut niciodata sa aiba incredere intr-o tranzactie fara o terta parte, fie aceasta companie de electricitate sau banca.
Blockchain a fost inventata in 2008, fiind dezvoltata initial pentru criptomoneda Bitcoin, insa in ultima perioada incepe sa aiba un impact important si asupra altor domenii: bancar, transporturi si retail.

Ce inseamna Blockchain?

“In termeni simpli, Blockchain este un registru digital comun, sigur si imposibil de falsificat” spune Arno Laeven, consultant in materie de Blockchain, care a desfasurat proiecte pentru companii tehnologice precum Phillips, pentru compania aeriana KLM si pentru Shell. “Din punct de vedere tehnic, ea ar putea fi folosita pentru orice proiect din diverse industrii”. Iar asta include si industria energetica.
De la inteligenta artificiala si pana la robotica, industria energetica adopta tehnologii digitale pentru a face procesele mai eficiente, mai productive si mai sigure.
Iar siguranta este unul dintre beneficiile de extrema importanta ale tehnologiei Blockchain. Inregistrarea tranzactiilor nu poate fi usor editata, pentru ca intregistrarile nu sunt pastrate intr-o locatie unica centrala, ci sunt tinute de mai multe parti. Nu pot fi adaugate astfel inregistrari noi fara aprobarea unei anumite proportii din retea.
In anul 2017, Shell a creat un departament pentru tehnologia Blockchain care exploreaza si construieste aplicatii Blockchain in domenii precum explorare si productie, mobilitate si energii regenerabile.
Depistarea produselor contrafacute este un exemplu de aplicatie pentru Blockchain. In fiecare an, clientii cumpara, fara sa stie, lubrifianti Shell contrafacuti. Pentru a combate aceasta realitate, Shell exploreaza folosirea unei platforme Blockchain pentru a urmari lubrifiantii pe drumul de la producator catre client.
Cand produsele se deplaseaza intre parti, fiecare poate confirma ca primeste produse autentice, iar Shell poate urmari si monitoriza stocurile din intreaga lume mai usor si mai sigur. De asemenea, Shell Trading a investit in Applied Blockchain, un start-up londonez care a ajutat compania sa construiasca o noua platforma interna de trading bazata pe tehnologia Blockchain. Platforma are ca obiectiv imbunatatirea eficientei, permitand companiilor Shell sa vada preturile de trading in timp real.

La nivel extern, Shell Trading este actionar minoritar intr-o companie numita VAKT, care se pregateste sa lanseze o platforma de procesare post-trade, care functioneaza utilizand tehologia Blockchain.

Beneficiile Blockchain

Odata ce a avut loc un schimb energetic, companiile trebuie sa incheie documente fizice, contracte, ceea ce face ca procesul sa fie lent, costisitor si exista, de asemenea, un risc mai mare ca documentele sa fie contrafacute sau duplicate.
Tehnologia Blockchain poate digitaliza si automatiza birocratia, in asa fel incat schimburile complexe sa poata fi procesate cu o viteza mai mare, reducand costurile si marind transparenta.
“De la comercializarea petrolului pana la urmarirea produselor, Blockchain ne poate ajuta sa share-uim date intr-un mod care reduce birocratia, imbunatateste siguranta si accelereaza procesele” spune Kim Schrik, manager de produs pentru Blockchain la Shell.
Recunoasterea acestui potential este ceea ce a condus la crearea Fundatiei Energy Web, o organizatie non profit care are ca scop accelerarea adoptarii tehnologiei Blockchain in sistemul energetic. Fundatia, in care Shell este membru, analizeaza cele mai promitatoare moduri in care Blockchain poate fi utilizat, si ofera apoi platforme deschise pe care organizatiile le pot utiliza pentru a testa si implementa proiecte de tip Blockchain.

Exagerare sau speranta?

Si totusi, Laeven este precaut, spunand ca “Blockchain este in mod cert exagerat”. “Nu va rezolva toate problemele din domeniu si trebuie sa fim atenti sa nu il introducem fortat in sisteme existente, in care e posibil sa nu se potriveasca”.
“Blockchain nu este ceva magic”, adauga la randul sau si David Gerard, autorul uneia dintre lucrarile critice la adresa acestei noi tehnologii. El argumenteaza ca singura aplicatie de succes a tehnologiei Blockchain este functionarea criptomonedelor.
Jimmy Song, un developer Bitcoin si partener de venture la Blockchain Capital, este de acord ca “Blockchain nu este intotdeauna instrumentul adecvat”. “Este ca si cum… ti-ai cara cumparaturile folosind un buldozer cand ai putea rezolva cu o bicicleta obisnuita”.
Song spune ca Blockchain este solutia potrivita numai daca obiectivul este un registru sigur, descentralizat, bazat doar pe adaugare. Pentru majoritatea companiilor bazele de date simple, comune, ofera alternative mai potrivite, mai scalabile si mai ieftine.

Beneficiile-Blockchain
Dar Schrik este de parere ca asta reduce potentialul de viitor al tehnologiei Blockchain. “Atunci cand internetul a fost dezvoltat initial, nimeni nu si-ar fi putut da seama ca va fi folosit pentru Uber sau Airbnb” spune ea.
Blockchain reprezinta de asemenea si provocari legislative. “Este un teritoriu necunoscut foarte vast” spune Schrik. “Noile tehnologii aduc cu ele in general noi provocari legislative. Este posibil ca legislatia sa aiba nevoie de mai mult timp pentru a aborda aceste tehnologii si pentru a le sprijini. In acest moment ne lipseste un cadru legal matur pentru Blockchain si lucram la evolutii in acest sens”.

Un viitor Blockchain

Laeven spune ca proiectele Blockchain trebuie sa isi ofere singure raspunsul la o intrebare cruciala: “de ce este Blockchain tehnologia potrivita pentru aceasta situatie?”
Blockchain a dovedit ca este buna in ceea ce priveste criptomoneda Bitcoin, dar e posibil sa dureze ceva pentru a avea un impact pozitiv si asupra altor domenii.
Asadar, ar putea tehnolohia Blockchain sa schimbe fata viitorului digital al industriei energetice?
“Ar putea” spune Laeven. “Nu spun asta cu usurinta, si chiar am avut indoielile mele in trecut. Dar ceea ce ne permite aceasta tehnologie este cu adevarat foarte interesant. Daca peste 20 de ani ne vom uita in urma, cred ca vom putea spune ca a permis digitalizarea reala a acestei industrii”.

Foto: freepik