Antarctica este continentul de gheata pe care nu multi apuca sa il vada in calatoriile lor. Desi exista destule expeditii in Antarctica si chiar excursii organizate de agentiile de turism mai temerare, nu multi indraznesc. De ce? Pentru ca Antarctica este un tinut salbatic, mereu in schimbare si mereu imprevizibil. In Antarctica, natura este la ea acasa.

Antarctica

Antarctica – un taram salbatic, plin de viata

Aici nu o sa vezi zgarie-nori si nici autostrazi, nu o sa mirosi orhidee si nici nu o sa vizitezi vreun muzeu, aici o sa traiesti. O sa traiesti, pur si simplu, pentru ca Antarctica te readuce cu picioarele pe pamant. Pentru a intelege mai bine cum este sa calatoresti in Antarctica, David Hone, consilier pe probleme de schimbare a climei la Shell ne vorbeste despre a treia sa calatorie in continentul alb.

Aceasta vizita, ca si cele anterioare, au fost realizate in colaborare cu o asociatia non-guvernamentala, pe numele ei 2041, care are drept scop conservarea a tot ceea ce inseamna Antarctica. Numele asociatiei are legatura cu Tratatul Antarcticii, care in 1991 a beneficiat de un nou acord prin care se prevedea faptul ca acest continent nu va fi folosit in scopuri comerciale, ci doar pentru scopuri stiintifice si turism limitat. Acest nou acord va putea fi revizuit la 50 ani de la semnarea sa, adica in 2041.

In afara de protejarea continentului, asociatia 2041 mai are si un alt scop: acela de a elimina 326 milioane de tone de dioxid de carbon din atmosfera in urmatorii 7 ani. Ca fapt divers, David Hone precizeaza ca acest numar reprezinta o tona de CO2 pentru fiecare rezident al Statelor Unite.

Ca sa ne putem bucura in continuare de natura salbatica, fauna polara, aurore boreale, sculpturi de gheata create de natura, Antarctica trebuie tratata cu respect si conservata cat inca mai este timp.

Foto: freepik