masina-in-leasing

Daca te-ai decis sa-ti cumperi o masina noua sau second-hand asigura-te ca ai studiat indeajuns de atent piata. Cumpararea  unui automobil reprezinta o a doua achizitie importanta in viata, dupa o locuinta. Sa te grabesti si sa decizi doar in cateva zile ce masina sa-ti iei inseamna, pe termen lung, o optiune neinspirata. Insa, daca vei urma aceste sfaturi utile inainte de a investi intr-un vehicul, vei avea sansa de a fi un sofer fericit vreme indelungata.

5 pasi pentru a achizitiona o masina noua sau second-hand

1. Calculeaza-ti bugetul

Desi pe piata ofertele sunt foarte variate in materie de preturi, totusi, o masina reprezinta o investitie destul de costisitoare. Asa ca ai face bine sa-ti calculezi bugetul si sa vezi daca iti poti permite una. O regula importanta, care merita retinuta, este ca bugetul pus deoparte pentru un automobil sa nu depaseasca 25% din venitul lunar al familiei. Printre calculele tale, ar trebui sa se regaseasca atat rata lunara, cat si cheltuieile pe combustibil si asigurarea auto.

2. Restrange lista la cateva masini

Cu siguranta cateva dintre masinile pe care le-ai vazut te-au fermecat, nemaistiind, in acel moment, pentru care sa optezi. Este indicat sa vezi in ce masura ele se incadreaza in bugetul pe care il ai la dispozitie. In functie de asta ar trebui sa restrangi lista la acele masini pe care ti le poti permite. Recomandarea este sa faci un mic research pe site-urile de automobile si pe cele care-ti ofera informatii in cumpararea sau vinderea de automobile. Prudent ar fi sa iei in calcul o masina noua sau second-hand care sa coste cu 5% mai putin decat ceea ce-ti permite bugetul tau, pentru ca, pana la urma, vei avea de platit si pentru intretinerea ei. Acest din urma lucru presupune asigurarea auto, combustibilul, dar si eventualele reparatii

3. Calculeaza costurile totale ale viitoarei proprietati auto

Odata ce ai facut o lista scurta cu masini, indicat ar fi sa calculezi pentru fiecare in parte  cheltuielile lunare. Acest lucru te ajuta sa afli in ce masura se incadreaza fiecare in propriul buget. Recomandarea este sa-ti faci propriile calcule pentru consumul de combustibil, aceasta pe baza numarului de kilometri parcurs anual. Totodata, contacteaza agentul de asigurari pentru a afla mai multe despre masina pe care ai decis sa o cumperi.

4. Nu grabi test drive-ul

Odata ce cercetarea a fost facuta cu atentie si esti in posesia informatiilor necesare pentru achizitionarea unui automobil, mai ramane de facut un test-drive. Daca  doresti sa-ti cumperi masina pentru o perioada indelungata, de  minim 5 ani, roaga dealerul sa te lase de mai multe ori la volan pentru a avea o garantie in ceea ce priveste bunastarea masinii. De asemenea, ofera-ti timp pentru a o cunoaste mai bine si pentru a te obisnui cu toate setarile ei.

5. Foloseste-te de cateva strategii inteligente atunci cand negociezi pretul

Odata ce ai decis ce masina sa cumperi, asigura-te ca stii toate reducerile  pe care sa i le ceri dealerului. Trebuie sa stii cat anume ar trebui sa valoreze masina pe care doresti sa o cumperi, pentru a nu fi pacalit. In acelasti timp, asigura-te ca nu trebuie sa platesti alte taxe inutile, pe lange cele clasice privind intretinerea masinii. Dupa ce ai stabilit pretul final, spune NU la orice altceva ti se ofera contra cost. La urma urmei, iti poti lua tu separat, mai tarziu, ce-ti doresti pentru propria masina.

Daca doresti mai multe sfaturi in legatura cu achizitia unui auto in leasing iti recomand acest articol: 10 sfaturi utile pentru cumpararea unei masini noi sau second-hand in 2016

Foto: freepik